Детето е със специални образователни потребности

Родители на възпитаници на основното училище „Цар Симеон“ във Варна се оплакаха от първокласник, който по думите им налагал системен тормоз над децата им. По думите на майките и бащите детето притеснявало непрекъснато своите връстници, като се държало грубо и агресивно. Последният случай е от преди дни, когато една от майките сигнализира, че първокласникът бръкнал с молив в окото на едно от децата. Въпросният ученик е със специални образователни потребности, назначен му е ресурсен учител и с него работят психолози.

„Проблемите започнаха още от първия учебен ден. Синът ми вече не иска да ходи на училище. Този вторник в междучасието си е говорил с друго дете и съответно конкретният ученик му забива молив в окото. За щастие, случаят се размина без сериозни последици, но синът ми е много стресиран”, разказа майка в ефира на „Здравей, България”.

Родители се заканиха да не пускат децата си в клас заради тормоз от съученик

„Децата се опитват да се сприятелят с детето. Настояваме да бъде преместен в специализирано учебно заведение. Подали сме жалба през ноември. В сряда имахме родителска среща. Всички искахме отговори от бащата на детето, но за съжаление той през цялото време мълчеше”, разказа друг родител.

„Споделям недоволството на хората. Ние също сме обезпокоени от поведението на детето. То проявява агресия почти всеки ден. Ученикът е при нас от подготвителна група. Направили сме всичко възможно, което нормативната уредба ни позволява. Не може да преместим детето, това става само по желание на родителя. Ще изисквам личният асистент на ученика да бъде непрекъснато до него”, заяви директорът на училището Стоянка Велянова.

Екипът ни опита да се свърже с бащата, но той не пожела да застане през камерата ни.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.