В Гърция се изгражда нов терминал

Гърция е договорила четири нови танкера с газ, които през януари ще пристигнат на терминала за втечнен газ при Ревитуса. Част от газа е предназначена за България, съобщи БНР.

През януари Гърция е готова да продължи снабдяването с природен газ за България, съобщават от оператора на гръцката газоприносна система ДЕСФА.

В същото време се поддържа стратегически резерв от втечнен газ на терминала. През януари втечненият газ е внос от Алжир, Нигерия и Египет, допълват информацията от гръцка страна.

Двойно е увеличен обемът на терминала на остров Ревитуса до Атина, което предоставя техническа възможност да снабдява с газ и за България.

По информация на гръцкото министерство на енергетиката двете страни водят преговори и за увеличаване на техническия капацитет на интерконектора.

Същевременно в Гърция се изгражда нов терминал, заедно с този при Александруполис, който се намира край полуостров Пелопонес. При пускането му в експлоатация това съоръжение ще увеличи капацитета на съхранение на втечнен газ и гаранциите за достатъчно гориво към България, по коментар на специалисти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.