Една от обсъжданите теми е била космическата храна, която България произвежда

Старозагорци представиха възможностите на региона на среща в американската космическа агенция НАСА. На срещата е присъствала изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора- д-р Румяна Грозева.

„Срещата беше работна. Конкретни  възможности за сътрудничество бяха обсъдени. Конкретно за Стара Загора говорихме за възстановяване на почви, знаете, че това е един от проблемите в района на „Марица- изток”, които трябва да бъдат решени. Говорихме за съвместни проекти с предприятия в региона в сферата на космическите храни, нещо,  с което България е известна от десетилетия”, разказа д-р Румяна Грозева.

Лабораторията на Института за космически  изследвания на БАН се намира в Стара Загора. БАН работи и с ЦЕРН.

„Благодарение на тази лаборатория, наши ученици са печелили и продължават да участват в международни астрономически и астрофизически състезания и да ги печелят. Много в тях работят в НАСА, в ЦЕРН. Все повече се търсят качествени космически храни”, допълни Румяна Грозева.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.