Попълват газовите си резерви за зимата на 2023-24 г.

Нидерландското правителство заяви, че ще построи две нови атомни електроцентрали близо до град в южната част на страната. Очаква се това да намали зависимостта от изкопаемите горива.

Централите край град Борселе ще бъдат завършени до 2035 г. Те ще произвеждат до 13% от електроенергията в Нидерландия, заяви премиерът Марк Рюте.

Очакването му е при добавянето на ядрена енергия към общия енергиен микс, да намалят емисиите на въглероден диоксид от производството на електроенергия. „Ще намалим зависимостта си от страните, от които идват тези изкопаеми горива", заяви Рюте на седмична пресконференция.

Цените на енергията се покачват в Нидерландия и в други части на Европа, тъй като инвазията на Москва в Украйна нарушава потока на нефт и газ от Русия.

В Борселе, близо до белгийската граница е единствената нидерландска атомна електроцентрала, която все още се използва за производство на електроенергия. Тя е построена през 1973 г.

Ядрената енергия е спорна тема в Нидерландия. Но през последните години тя стана по-приемлива в някои среди като възможност за намаляване на въглеродните емисии, свързани с климатичните промени.

Холандското правителството също така е взело решение да попълни газовите си резерви за зимата на 2023-24 г. "Това е така, защото войната в Украйна, а също и настоящата ситуация на енергийните пазари може да продължи известно време", каза Рюте.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.