"Няма съмнение, че е възможна пълноценна война“, каза той

Бойните действия в Украйна могат да излязат извън контрол и да се превърнат във война между Русия и НАТО. Това опасение изрази генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от АП и БНР.

"Ако нещата се объркат, те могат да се объркат ужасно“, каза Столтенберг в коментар пред норвежката телевизионна обществена компания NRK.

"Това е ужасна война в Украйна. Това също е война, която може да се превърне в пълноценна война, която да прерасне в голяма война между НАТО и Русия, каза той и добави: "Ние работим всеки ден, за да избегнем това", каза Столтенберг.

Лойд Остин: Русия разширява и модернизира ядрения си арсенал

Бившият премиер на Норвегия обяви в интервюто, че "няма съмнение, че е възможна пълноценна война“, добавяйки, че е важно да се избегне конфликт, "който включва повече страни в Европа и се превръща в пълноценна война в Европа".

Кремъл многократно е обвинявал страните от НАТО, че са заели страна в конфликта, като са предоставили на Украйна оръжия, обучават нейните войски и захранвайки нейното военно разузнаване, за да атакуват руските сили.

„Много тежка остава фронтовата обстановка в ключовите райони на Донбас - Бахмут, Соледар, Маринка, Кремина. Отдавна в тези райони няма места, които да не са понесли щети от снаряди и огън. Окупаторите практически унищожиха Бахмут – още един град в Донбас, който руската армия превърна в опожарени руини. Благодаря на всички наши герои, всички войници, командири, които държат фронта в тези райони, отблъскват атаки и нанасят значителни загуби на врага в отговор на ада, който навлезе в Украйна под руски флаг”, каза в свое обръщение украинският държавен глава Володимир Зеленски.

Междувременно руска атака с дронове остави без ток битовите потребители в Одеса. Засегнати са и много населени места около града.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.