Как се нарича науката, която се занимава с нея

Правилната стойка показва самочувствие и уважение, както към себе си, така им към околните. От нея зависят и редица физиологични и здравословни процеси. Според учени правилната стойка влияе дори на качеството на мислите ни. Науката, която се занимава с позицията на тялото, се нарича постурология.

„Идва от думата на латински „постура”, което означава стойка, или това е науката за стойката. Лекарите още от древността се занимават с науката за стойката, но това научно подреждане практически започва от 19 век”, обясни д-р Венцислав Стоев, зъболекар, доктор по клинична психология и експерт по постурология.          

В България постурологията навлиза за първи път преди пет години, когато един италиански лекар изнася първия семинар по темата. „Ние имаме специалисти по всякакви органи, имаме специалисти по различни системи. В постурологията обединяваме психологията, физиологията и всичко свързано в нашата личност”, допълни д-р Венцислав Стоев.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.