Според нея третият мандат е обременен със свръхочаквания

Стратегията на президента бързай бавно е доста безплодна. Не очаквам с поредното отлагане да се получи резултат. Вдигаме академичното ниво на номинираните за премиери. По всяка вероятност вторият мандат не просто няма да състави кабинет, вероятността клони към 0, а може би няма да бъде изпълнен. Това каза за "Твоят ден" социологът Елена Дариева.

Според нея третият мандат е обременен със свръхочаквания. "Политическото въображение се изчерпа. Експертен кабинет се състоя с номинацията на проф. Габровски. При втория мандат кабинет на малцинството е обречен на неуспех. Нараства ролята на президента, в ролята му на демиург на кого ще делегира третата папка. Наблюдава се тежка ерозия, която засяга институциите и политическите сили. Готовността да се гласува на следващите избори е притеснително ниска - 35%, под 2,5 млн.", заяви тя.

Предизвестен ли е изходът от рулетката на мандатите

От своя страна журналистът Асен Григоров смята, че е имало възможност процедурата с мандатите да се извърши по-бързо. "Можеше да се отиде на избори, което е честната позиция към ситуацията и избирателите. Най-големият проблем на служебното правителство е липсата на прозрачност, то трудно подлежи на контрол. Има мила толерантност между президента и ГЕРБ. Вторият мандат няма да обедини политическите партии в съгласие. "В "Български възход" има странни хора, техните дъски са сковани в последния момент", посочи той. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.