Той пристигна във Вашингтон в първото си задгранично пътуване от началото на руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна във Вашингтон в първото си задгранично пътуване от началото на руската инвазия. Американският държавен глава и съпругата му лично посрещнаха Зеленски в Белия дом, където малко по-късно дадоха съвместна пресконференция. Двамата подчертаха нуждата от сплотена работа и единствено. 

Зеленски пристигна в САЩ (ВИДЕО)

Байдън пък заяви, че Съединените щати ще подкрепят Украйна „колкото е нужно".  В обръщението си към Конгреса Зеленски изрази надежда, че новият пакет помощ от 45 милиарда долара ще помогне на страната му да защити ценностите й.

„За мен е огромна чест да бъда в Конгреса на Съединените щати и да говоря с вас и с всички американци. Противно на всички очаквания и сценарии за гибел и мрак, Украйна не падна. Украйна е жива и се бори. Тази война не е само в името на живота, свободата и сигурността на украинците или всяка друга нация, която Русия се опитва да завладее. Тази борба ще определи в какъв свят ще живеят нашите деца и внуци. А след това и техните деца и внуци. Ще определи дали ще бъде демокрация на украинци и за американци. За всички”, каза Зеленски.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.