Това е първият път, в който той напуска границите на Украйна от 24 февруари насам

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в САЩ за разговор с Джо Байдън. Това е първата му визита в чужбина от началото на руската инвазия през февруари.

Байдън и съпругата му посрещнаха украинския държавен глава на червен килим пред Белия дом и на фона на националните флагове на двете страни. Зеленски благодари на Байдън и на обикновените американци за помощта, която Съединените щати оказват на страната му.

„Чест е да седя до вас в общата защита срещу тази брутална война срещу Украйна, започната от Путин. 300 дни. Трудно е да се повярва, че минаха 300 дни, в които вие преминавате през брутално нападение срещу правото на Украйна да съществува като нация и атака срещу невинния украински народ, без никаква причина”, заяви Джо Байдън.

„Вчера бях в Донбас, в Бахмут - място в Източна Украйна. Искам да ви дам нещо. Един мъж, който е истински герой, истински капитан. Той ме помоли да ви дам наградата му. Помоли ме да дам наградата му на президента Байдън. Той е капитан на батарея Хаймарс. Той е много смел и ми каза - дай я на много смел президент. Затова искам да ви дам Кръста за военна храброст. Това е от него”, каза Зеленски.  

Видео: Ройтерс

По-рано днес Вашингтон одобри нов пакет военна помощ в размер на 1,850 милиарда долара. В него влизат и модерните системи за противоракетна отбрана „Пейтриът”.

Президентът Зеленски напуска Украйна за първи път от 300 дни насам, въпреки че още в началото на войната няколко западни държави му предложиха да се укрие на тяхна територия. На път за Вашингтон, Зеленски беше забелязан на железопътната гара в полския град Пржемисъл близо до границата с Украйна. Зеленски е отлетял за Вашингтон от близкия град Ржешов.

„Времето на визитата няма как да е по-подходящо от гледна точка на Зеленски. Що се отнася до Русия, ключовото тук е, че посещението укрепва връзката между Украйна и Съединените щати”, заяви полк. Седрик Лейтън, военен анализатор.

Освен разговор с Байдън се очаква Зеленски да направи обръщение към американския Конгрес. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси призова всички да бъдат в залата днес, тъй като щял да бъде „поставен специален фокус върху демокрацията”.

„Да ни посети истински герой, който воюва за демокрацията и ръководи хора, които също воюват за демокрацията, е чест за Конгреса на Съединените щати”, заяви Нанси Пелоси.

Междувременно Русия обяви, че обмисля 30% увеличение на въоръжените си сили до 1 милион и половина души.  Владимир Путин заяви, че НАТО е изразходвало целия си потенциал срещу Русия.

„Известно е, че днешният военен потенциал и възможности на почти всички големи членки на НАТО са използвани. Въпреки това, нашите войници, сержанти и офицери се сражават за Русия смело. Те постигат нашите цели малко по малко. Без съмнение, всички тези цели ще бъдат постигнати на всички руски територии”, заяви Владимир Путин.

Той допълни, че Русия не е виновна за войната, защото и двата народа изживявали трагедия. Той поиска ядрените способности на страната му да бъдат развити допълнително, защото те били основен гарант за суверенитета и териториалната цялост, стратегическото равенство и баланса на силите в света.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.