Експертен коментар на социолога доц. Мира Радева и политолога доц. Иво Инджов

Не съм оптимист за съставяне на правителство, даже вече ми е скучно да говорим едно и също. Ужасяващо е случващото се, спорят за това ще има ли пари за пенсии. Неяснотата е за 1/3 от българите. Борисов може да се смята за най-успешния политик на България в аспекта "усещане за недосегаемост". Такова окопаване във властта е вредно за тях, защото създава усещане за безконтролност. Другите пък изглеждат прекалено малки. Това каза за "Твоят ден" социологът доц. Мира Радева.

По думите ѝ фронтът срещу ГЕРБ се оказва много нехомогенен и без явна лидираща фигура. "Радев изигра ролята на такава фигура за един период, но той не може да се намесва директно в парламента или изпълнителната власт. Оттук дойдоха конфликтите. Изгряващите звезди на Петков и Василев бързо помръкнаха. Вътрешната нестабилност в антиГЕРБ коалицията даде нова сила на ГЕРБ да спечели изборите. Съвсем естествено хората се върнаха към това, което им дава стабилност", коментира тя.

Алгафари и Андреев оптимисти, че може да има кабинет с третия мандат

От своя страна политологът доц. Иво Инджов смята, че проблемът е, че продължаваме да имаме служебно правителство, чийто хоризонт се разтяга. "Има противоречие във властовия център на президентската власт. Служебният кабинет не предложи бюджет, а Радев разтегля процедурата, за да се решат важни въпрос. Силите на статуквото блокираха промяната. Може би, трябва да мине пълен цикъл 4 години след 2020 г., за да се намести политическата система", каза той. 

Според него в следващите години няма да има партия-хегемон, а ад хок коалиции, по-силни и по-слаби партии. "Моделът на управление с един полюс плюс половин друг полюс вече е минало. Основата на ГЕРБ се захранва от дългото присъствие в местната власт. Виждаме обаче голямо недоволство към кметовете им в София и Пловдив. Клиентелисткият гръбнак на ГЕРБ може да изчезне на местните избори", подчерта доц. Инджов. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.