Краля на футбола почина на 82 години

Светът отдава почит към Пеле. Легендарният бразилски футболист си отиде в четвъртък на 82 години. От болницата съобщиха, че той е починал в 15:27 ч. местно време в резултат на влошеното си здравословно състояние. Кралят на футбола се бореше с рак. През ноември беше приет в отново в болница, а лекарите признаха, че химиотерапията вече не действа.

След новината за смъртта на Пеле образът му се появи на емблематични сгради в Бразилия, а хиляди фенове изпълниха площадите. Бразилският президент Жаир Болсонаро обяви 3-дневен траур. Футболистът ще бъде погребан на 3 януари, а ден по-рано започва 24-часово поклонение пред легендата.

Отиде си Краля на футбола Пеле

Казват, че животът на Пеле трябва да се празнува, дори и днес, когато светът скърби за загубата му. В официалния профил на футболната легенда в Twitter новината за кончината му беше съобщена така: „Вдъхновение и любов белязаха пътя на Краля Пеле, който ни напусна днес. Любов, любов и пак любов - завинаги”.

Едва на 17 г. Пеле става най-младият футболист, който някога е вдигал световната купа и единственият в историята, който е печелил три Мондиала с отбора си. След себе си той оставя рекордните над 1200 гола, вдъхновение за поколения звезди на световния футбол, 7 деца от три брака и много внуци.

Ако бразилската мечта си имаше име, то щеше да е Пеле. Израснал в бедност, футболът е това, което го движи напред, благодарение на баща му. Първата му топка е чорап, пълен с вестници или пък грейпфрут.

„Сбих се с децата в училище, защото ме наричаха Пеле. Наказаха ме за два дни и когато се върнах, вече всички ме наричаха Пеле. Тогава го мразех. Сега, разбира се, го обичам”, разказваше той.

СНИМКИ НА ЛЕГЕНДАРНИЯ ФУТБОЛИСТ ВИЖТЕ ТУК

Обичат го милиони по целия свят. И го короноват за крал на футбола. А новината за смъртта му разтърси дълбоко бразилците, които минути по-късно започнаха да се събират пред болницата, в която звездата прекара последните си дни.

„За нас Пеле не беше само играч на Сантош. Пеле беше част от живота ни. Чувстваме се така, сякаш сме загубили член от семейството си. Кой не си е мечтал да бъде като него”, сподели Евертон Лусио.

Образът на Пеле се появи на емблематични сгради в Бразилия. Мнозина се струпаха и пред стадиона на Сантос – клубът, в който той прекара почти цялата си кариера. Някои предложиха фланелката с номер 10 да не бъде давана на другиго след смъртта му.

„Той направи толкова много за футбола, модернизира го, спечели световната купа три пъти. Пеле ще остане в историята. Той е историята – с наследството, което остави след себе си”, каза Сандро Жустино.

Краля на футбола остави послание

Почит отдадоха и звездите на съвременния футбол. Неймар написа в Instagram: „Преди Пеле номер 10 беше просто число. Преди Пеле футболът беше просто спорт. Той превърна футбола в изкуство, в забавление”.

Кристиано Роналдо се сбогува с легендата с думите, че бразилецът е извор на вдъхновение за милиони по целия свят. Килиан Мбапе заяви: „Кралят на футбола ни напусна, но наследството му никога няма да бъде забравено. Почивай в мир, кралю!”. 

Почитта си към бразилския футболист изрази и Христо Стоичков с думите: „Благодаря ти, Кралю, световен шампион завинаги”.

Стоичков за Пеле: Винаги ще си вдъхновението на поколения! Благодаря, че ме прие за твой приятел

Своята почит изразиха едни от най-големите футболни клубове, бразилският държавен глава – Жаир Болсонаро, както и трима американски президенти – Джо Байдън, Барак Обама и Бил Клинтън. „Играта. Кралят. Вечността”, написа в Twitter френският държавен глава Еманюел Макрон.

Талантът на Пеле получи почит и от Космоса. НАСА публикува снимка на спираловидна галактика в цветовете на бразилския национален флаг.

Меси почете паметта на Пеле

Роналдо: Ти бе вдъхновение за милиони! Почивай в мир, Крал Пеле!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.