Демонстрацията предизвика силен интерес в социалните медии

Група представители на най-консервативната ислямска общност в Турция "Исмаилага" (İsmailağa cemaati) организираха протестна демонстрация в Истанбул против новогодишните празненства, съобщи изданието Хаберлер.

Внушителна група, състояща се само от мъже с дълги бради, облечени с шалвари и чалми на главите, демонстрира в новогодишната нощ по улиците на града. 

Ръководителят на демонстрантите Хюсеин Челик прочете обръщение, в което осъди празненствата по случай Нова година.

"Нашата млада армия с чалми, бради и одежди излезе по улицата в тази нощ, в която грехът бележи връх. Нашият тих марш изразява гласа на правоверните мюсюлмани да бъде премахнат този грях, понеже ние служим на божията воля. Нека да пребъде, амин!", се казва в декларацията. 

Демонстрацията на фундаменталната мюсюлманска общност предизвика силен интерес в социалните медии, където бяха публикувани много снимки.

"Исмаилага" е смятана за най-голямата религиозна консервативна мюсюлманска общност (секта) в Турция. Според схващанията ѝ жените са длъжни да се забулват, а мъжете да ходят с бради. Религиозната общност поддържа собствени религиозни училища и студентски общежития. Когато през юни тази година почина Махмут Устаосманоглу, основателят на общността, известна с подкрепата си за правителството, на погребалната церемония присъстваха лично президентът Реджеп Тайип Ердоган и много членове на неговата партия. Приживе Устаосманоглу поддържаше добри връзки с президента.

Наскоро случай, в който се разкри, че момиче на шест години е било омъжено с религиозен брак (само в присъствието на ходжа - б.а.) за 26-годишен мъж от тази общност, предизвика бурни протести в турското общество. Възбудено бе съдебно дело във връзка със скандала, което все още е в ход. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: НАХИДЕ ДЕНИЗ, БТА