През следващите 24 часа феновете на иконата на бразилския футбол ще могат да си вземат последно сбогом с него

ФИФА ще поиска от всяка страна по света да кръсти стадион на името на Пеле. Това обяви президентът на световната футболна централа Джани Инфантино, който днес посети поклонението пред Краля на футбола в Сантос.

"Тук сме с огромна тъга. Пеле е вечен. Той е глобална икона на футбола", коментира Инфантино пред медиите на стадион "Вила Белмиро", където се състои поклонението. ФИФА е обявила Пеле за най-великия играч на 20-ти век. Краля на футбола почина на 82-годишна възраст на 29-ти декември след дълга битка с рака.

Започна поклонението пред Пеле, Инфантино отдаде почит на Краля на футбола (ВИДЕО)

През следващите 24 часа феновете на иконата на бразилския футбол ще могат да си вземат последно сбогом с него, а в 10 часа сутринта местно време във вторник ковчегът ще бъде пренесен във вертикалния гробищен парк "Некрополе Екуменика", където Пеле ще бъде погребан пред тесен кръг близки. Пеле лично е закупил парцел в гробището преди близо 20 години, като е избрал място на деветия етаж, тъй като баща му Дондиньо е играл с номер 9.

Едсон Арантес до Насименто - Пеле е роден на 23 октомври, 1940 година. Той стартира професионалната си кариера на 15-годишна възраст със Сантос и дебютира за националния отбор на Бразилия година по-късно. Участва на четири световни първенства, печелейки три от тях - през 1958, 1962 и 1970 години, и поделя върха в реализаторската листа със 77 гола в 92 срещи. С екипа на Сантос той има 643 гола в 659 мача, извеждайки клуба до трофеите в Копа Либертадорес и Интерконтиненталната купа, през 1962 и 1963. В добавка, той има 10 титли на Паулиста и печели бразилската Серия А шест пъти.

През 1975 година той се връща след оттеглянето си, за да подпише с Ню Йорк Космос, където печели Супер Боул през 1977. Той прекратява кариерата си в същата година в демонстративен мач между Космос и Сантос на "Джайънтс Стейдиъм".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС