Фокусът ще бъде върху най-уязвимите групи

Служебното правителство подготвя нови мерки срещу инфлацията. Фокусът ще бъде върху най-уязвимите групи. Общо ще бъдат отпуснати над 170 млн. лева. Конкретната помощ ще бъде обявена до две седмици, но днес от финансовото министерство разкриха част от идеите. Мерките ще са насочени към най-бедните. Идеята е да се помогне на хората със сметките за отоплението през зимата. Предвижда се и помощ при пътуване с градския транспорт.

Тепърва ще стане ясно и какъв е механизмът, чрез който ще се определя кои групи ще имат право на помощ. Румен Ценов живее в село Царевец. Отоплява се на дърва. Купил ги, като спестил от инвалидната си пенсия.

Изхранва се с отгледаното в двора. Надява се държавата да му помогне и споделя от какво има най-голяма нужда.

„Политиците трябва да се вземат в ръце, да се обединят и да помислят за бедните хора”, смята мъжът.

Според бившия финансов министър Любомир Дацов при разпределението на помощите е логично да има подоходен критерий.

„Няма как да водиш антиинфлационна политика и едновременно с това да раздаваш на всички“, пояси той.

Димитров: Много фактори сочат, че инфлацията през 2023 г. ще бъде по-ниска

И прогнозира плавен спад на инфлацията през следващите няколко месеца.

„Реално може да имаме към края на годината 5-6 процента инфлация, което ще рече на средногодишна база 10-11 процента някъде“, коментира още бившият финансов министър. 

А съветникът на финансовия министър призова домакинствата да свият бюджета си. 

„Светът няма да може да живее по същия начин както от 2010 до 2020 г. Това е важно, за да преосмислим нашето консуматорско поведение”, заяви Каримански.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.