Виктор Иванов посочи, че 21 млн. по програмата за "Растеж и развитие" ще могат да бъдат взети, ако пристигне поне една машина до края на 2023 г.

България купува шест медицински хеликоптера. След провала на обществената поръчка, сега се минава към пряко договаряне. Прогнозната стойност е за над 135 милиона лева, като този бюджет допуска две допълнителни. "Възнагражденията трябва да са подобаващи, за да задържим специалистите, които да работят на хеликоптера, у нас. Около 5000 лева за парамедик и по-висока за пилота са нормални заплати. Това заяви за "Твоят ден" Виктор Иванов, активист за каузата HEMS.

"Раздвижването на процедурата за закупуване на хеликоптери е добра новина, но как ще се реализира и самите подробности, остават в неяснота. Директната поръчка не е най-добрата практика, но има аргументи за нея в този случай. Поне една машина трябва да бъде доставена до края на годината, така 21 млн. по програмата за "Растеж и развитие" ще могат да бъдат взети", обясни той. 

МЗ обяви процедура за купуване на хеликоптери за спешна помощ

Според него има реална възможност да няма някой от компонентите за хеликоптерите, като например чипове, а това да доведе до забавяне на производството. "Много неща трябва да се променят в законодателството. В Кодекса на труда не фигурира професията парамедик. Не може да се назначават такива на трудов договор, а те са задължителни за един медицински хеликоптер", посочи Иванов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.