Това поиска ГЕРБ

Случаят със задържания у нас британски гражданин, издирван от Интерпол, придоби политически оттенък. Народното събрание ще изслуша вътрешния министър и шефа на ДАНС по темата. Това стана по искане на ГЕРБ. 

Намесена в казуса беше и депутатката от „Демократична България” Албена Симеонова. Твърди се, че тя е комуникирала с Дейвид Бодилл.

В кулоарите преди изслушването депутатът Албена Симеонова заяви: „С много голям интерес ще слушам какво ще кажат службите. Каквото имах да кажа, го казах на медиите вчера. Не съм виновна и не се чувствам виновна”.

Бодил, издирван за тероризъм във Великобритания, беше заловен в плевенското село Любеново. Той пристигнал у нас в средата на ноември и се настанил в закупен преди време от дядо му имот.

Арест в Плевенско: Задържаха британец, издирван за тероризъм

„В държавата беше задържан издирван терорист. Човек, в чийто дом са открити не само взривни вещества, но и тежко оръжие. Човек, издирван от Интерпол за тероризъм. В досег с него, в продължение на повече от месец, необезопасен достъп е имал народен представител. Разбирате от какво е породена нашата тревога – за здравето и живота на нашата колежка, която до такава степен е била заблудена от неговия външен вид, че дори в медиите го нарича "абсолютно нормален човек”, каза Георг Георгиев от ГЕРБ.

 

 

„Когато депутат помага на един терорист или обвиняван за тероризъм да се устрои, това се нарича вербовка на агент за влияние”, коментира Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

 

 

„Ние ще подкрепим предложението да бъдат изслушани вътрешния министър и председателя на ДАНС по този казус, за да се изяснят нещата, защото се правят интерпретации да бъде унижаван един почтен човек като Симеонова”, смята Атанас Атанасов от „Демократична България”.

„Загубихме два часа в политическо говорене, политически внушения, връщане към службите отпреди години, загриженост за живота и здравето на наши колеги и на гражданите. Два часа празни приказки, а сме тук за да свършим определена работа. Законите, внесени от БСП за трафик на миграти, стоят втори месец непокътнати", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев също коментира случая с британеца.

„Няма нещо толкова впечатляващо във връзка с дейността на това лице в България, което да бъде изнесено пред медиите. Не мога да кажа дали има замесен депутат, тъй като по случая работи ДАНС. Не мога да коментирам, че това специално е някаква голяма опасност за страната ни”, посочи той.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.