Очаква се президента Румен Радев да връчи третия мандат в понеделник

Политическо наддаване за третия мандат. И петте възможни партии да получат папката от президента Румен Радев заявиха готовност да се опитат да съставят редовно правителство в 48-ото НС. 

Очаква се президента Румен Радев да връчи третия мандат в понеделник, когато изтича и последния възможен срок. Все още няма яснота на коя от петте партии – ДПС, “Възраждане”, БСП ДБ или БВ, но вече се чуха предположения от кулоарите на Народното събрание. Съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков, заяви че очаква папката да отиде при БСП. Лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира лаконично, като заяви че ако този сценарий стане факт - имат план, но първо ще го обсъдят на Национален съвет.  ГЕРБ залагат на ‘Демократична България” и са готови да  подкрепят, но ако им бъде потърсена подкрепа. Вариантът предложен от “Демократична България” - техническо правителство без политически лдиер. Но са категорични- няма да търсят подкрепа от никого, а ще водят разговори по приоритети. ДПС, “Възраждане” и Български възход също заявиха, че имат план за действие. 

Славов: Ако ДБ получи третия мандат, може да реализира успешно управление

Преди да бъде връчен, третия мандат даде повод за предположения и предложения в кулоарите на парламента. “Продължаваме Промяната” заложиха, че третата папка ще отиде при БСП. 

“Моето лично чувство е, че президентът ще го даде на БСП”, каза Кирил Петков. 

От БСП коментираха лаконично, но заявиха, че имат план.

“Ще изчакаме решението на президента. Ако дойде при нас този мандат много спешно ще свикаме Националния си съвет и ще решим какво да правим” заяви Корнелия Нинова.

Табутов: ПП не се готви за избори, искахме да реализираме втория мандат

Второто предположение в кулоарите на Народното събрание е, че третата папка ще вземат “Демократична България”. Те вече обявиха, че ще действат по модела на “Продължаваме Промяната” с декларация с приоритети. Като идеята е да предложат технически кабинет. 

“Технически кабинет означава кабинет, който има много тясно дефинирана задача за определен срок, който ще бъде година и няколко месеца. Тъй като ние бихме поставили в центъра на работа на този кабинет еврозоната - там имаме ясен срок”, обясни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.  

ГЕРБ заявиха готовност да подкрепят “Демократична България”, но не одобряват подхода с декларацията. Другото условие - няма да приемат правителство, в което участват Кирил Петков и Асен Василев. За този ултиматум заговори Даниел Митов от ГЕРБ. 

ДПС от своя страна припомниха, че са трета политическа сила и не изключиха именно те да получат третия мандат. 

Костадинов: Изходът от политическата криза са нови избори

“Ние ще дадем нашия принос, за да може да се реши политическата криза тоест да има редовен кабинет”, заяви Мустафа Карадайъ. 

“Възраждане” също заявиха, че имат план ако бъдат посочени от държавния глава, като са готови на разговори с всички. 

“Ще ги попитаме дали биха искали да застанат зад нашата програма. Ние си говорим с всички тук в парламента в крайна сметка и те си говорят с нас - искат нашата подкрепа”, каза Костадин Костадинов. 

Павлов: За да има правителство, трябва разбирателство между ГЕРБ и ПП

“Български възход” смятат, че има вариант за правителство с предварително подписано коалиционно споразумение.

“Споразумение с основните механизми на взаимодействие”, предложи Стефан Янев.  

Всяка от партиите заяви готовност за разговори с останалите, но разделителните линии и условията остават.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.