Специален прокурор ще трябва да установи дали Байдън е проявил небрежност докато е бил вицепрезидент на Обама

Американският президент Джо Байдън ще бъде разследван заради скандала със секретните документи. Независим прокурор ще трябва да установи дали Байдън е проявил небрежност в боравенето с класифицирана информация. След края на мандата си като вицепрезидент на Барак Обама, той е пропуснал да върне в Националния Архив папки с гриф „секретно”. Такива документи бяха намерени първо в частен офис на Байдън във Вашингтон, а впоследствие – и в гаража и библиотеката на резиденцията му в щата Делауеър. Подобно разследване се води и срещу Доналд Тръмп, след като важни документи бяха открити в имението му във Флорида. 

Милиардерът още е разследван за тях, защото отказа да ги върне, след като му бяха изискани официално от Националния Архив.

Откриха още една партида поверителни документи, свързани с Байдън

"Информираха ме за намерените документи и съм изненадан да разбера, че е имало такива в кабинета ми в университета. Не зная какво има в папките. Предадох кутиите на Националния архив. Сътруднича с тях напълно и ще помогна на проверката, която се надявам да приключи скоро", каза Джо Байдън. 

“На 20-ти декември личният съветник на Байдън е информирал прокурора, който води първоначалната проверка, че в гаража на частната резиденция на президента в Уилмингтън, Делауеър, са били открити допълнителни документи с гриф „секретно”. Съветникът на президента е информирал прокурора, че тези документи са част от архива от периода на службата му като вицепрезидент. Агенти на ФБР отидоха на мястото и обезпечиха сигурността на тези документи”, обясни главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд. “Назначаването на този прокурор има за цел да подчертае пред обществото ангажимента на отдела както към независимост, така и към търсене на отговорност по особено чувствителни въпроси. А също и нашата отдаденост да взимаме решения, ръководени единствено от фактите и закона”, посочи още Гарланд. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.