Превземането на Соледар ще има значение в три посоки - политическа, психическа и военна, заяви той

Възможно е в скоро време да бъдат подновени мирните преговори в Украйна. Скептичен съм към възможността да се постигне мир в Украйна през 2023 г. Това е химера, която няма да се случи скоро. Възможно е да има частично примирие, което едва ли ще се случи по-рано от средата на годината. Това каза бившият военен министър Ангел Найденов за "Твоят ден".

"Скоро Зеленски ще обяви точките за мирно споразумение с Русия. Те предвиждат възстановяване на териториалната цялост, признаване на границите от 1991 г. на Украйна и контрол на украинските войски върху всички сектори на границата. Предвиждат и репарации за щетите и военен трибунал за Русия, както и споразумение с три членки на ООН, които да гарантират сигурността на Украйна", коментира той. 

Найденов: Може ли да дадем оръжие на Украйна без да увеличаваме своя дефицит

По думите му руските искания са за спиране на западна военна помощ за Украйна. "Второто условие е признаване на анексиите на териториите като субекти на РФ. Затова казвам, че няма основа, на която да се срещнат двете страни. На този фон Русия иска и ограничаване на дейността на НАТО в Европа. Условията на двете страни са взаимноизключващи се и противоречиви, няма база за постигане на съгласие", заяви Найденов. 

Според него ако се проведат преговори, те биха били без западни посредници. "Западните оръжейни образци ще дадат допълнителен тласък на украинската офанзива на фронта, защото притежават по-добра мощ, маневреност и защитеност. Соледар в момента е едно от населените места в ос от 80 км, в които се водят активни бойни действия. Русия се нуждае отчаяно от успех по фронтовата линия. Превземането на Соледар ще има значение в три посоки - политическа, психическа и военна. Така ще се открие възможност за обкръжаване от север на Бахмут. Това дава възможност за постепенно овладяване на Донбас. "Ястребите" в обкръжението на Путин ще се успокоят и ще спрат да критикуват", посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.