Замесени ли са депутати в схема за пране на пари?

Разследването на мащабната схема за пране на пари и данъчни престъпления придоби политически оттенък. От ГЕРБ ще проверяват дали „Продължаваме промяната” няма финансова връзка с компанията за криптовалута Nexo. В обвиненията се включи и лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов, като на прицел се завъртяха имената на бивши и настоящи депутатите.

Скандалът с криптобанката Nexo се пренесе и на политическата сцена. От ГЕРБ ще проверяват дали лица, свързани с компанията, са финансирали  "Продължаваме промяната".

„В единия случай бившият депутат Ракшиев е представител на Nexo за Пловдив, в другия - Настимир Ананиев е съдружник на един от съсобствениците на Nexo. В същото време е  съдружник с граждани на Руската федерация във фирма „Нефтогаз”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

От "Продължаваме промяната" отговориха на критиките със закана за съд.

„Относно Антони Тренчев, повечето от вас знаят, че сме били заедно народни представители в 43 НС. В момента не съм в съдружие нито с Антони Тренчев, нито съм в управителни органи, което е нарушение на закона. Бил съм в съдружие преди няколко години”, заяви Настимир Ананиев.

Бившият депутат от „Продължаваме промяната”   Александър Ракшиев пък излезе с позиция във Facebook. В нея посочва, че е работил в Nexo, но никога не е заемал ръководни длъжности. И отрече „Продължаваме промяната” да е свързана с фирмата.

„В същото време тези, които атакуват ПП, не коментират работата на прокуратурата по случаи като „8-те джуджета”, „къщата в Барселона”, кражбите по магистрала „Хемус”, схемите в БАБХ, или кражбите в енергетиката. Разследвания, по които има предостатъчно материали, но почти нулев прогрес”, е позицията на Александър Ракшиев.

Политически коментар по случая Nexo дойде и от лидера на „Има такъв народ”.

„Излезе, че това е една пирамида на криптовалута и става въпрос за 90 и колко милиарда, от които тези основните играчи  са си тафнали там един милиард и 400 милиона. Настимир Ананниев има общи свързани фирми, Асен Василев е човек, който е ходил всеки ден в офиса им и са били много близки, но всички си траят”, заяви Слави Трифонов.

Асен Василев не беше открит за коментар. А Настимир Ананиев отново заговори за съд.

„Срещу Слави Трифонов със сигурност ще му заведа дело”, каза Настимир Ананиев.

От ПП излязоха с позиция във Facebook. В нея пишат:

„Мръсната машина се надява, че като ни залива ефира с лъжи, ще се откажем. Появиха се поредните внушения, които целят да дискредитират лицата на ПП. Целта на ГЕРБ е да има нови избори. Затова поработиха усилено, за да отклонят вниманието от това”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.