Трябва да се запази „институтът личен лекар" каза доц. Антон Тонев от ПП

Депутати и лекари се обединиха в идеята за реформа в първичната извънболнична помощ. По време на дискусия за предизвикателствата и възможните решения в първичната извънболнична медицинска помощ бяха посочени редица проблеми, чието решение се отлага с години и затруднява работата на общопрактикуващите лекари, както и въпроси, свързани със сериозния дефицит на кадри.

Участниците във форума решиха да се създаде работна група, в която да се включат представители на съсловната организация на лекарите, представители на различни институции, дори и да няма работещ парламент. Ако този парламент се разпусне, при започване на работа на следващото Народно събрание ще имаме готови предложения за промени, включително нормативни и законодателни, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.  

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев посочи, че е нужно „обръщане на пирамидата“ – промяна на модела. По думите му трябва да се запази „институтът личен лекар" какъвто е, да се запази съществуващата пациентската листа, като и финансирането чрез потребителска такса и заплащането по капитация. Според доц. Тонев потребителската такса, заплащана от пациентите, трябва да се повиши. 

Тонев: НЗОК се поема от зам.-управителя д-р Йорданка Пенкова

Да се помисли дали е дошло времето за диференцирано заплащане за планови прегледи и прегледи на пациенти в остро състояние, предложи още доц. Тонев. За да се случи това, трябва глобална концептуална промяна - с разширяване на диагностичните и терапевтичните възможности на общопрактикуващите лекари. Най-ниско да се плащат прегледите, в които е издадено направление за хоспитализация, допълни той.

Да се помисли върху възможността за нов модел на оказване на неотложна медицинска помощ, който да бъде на регионален принцип, предложи още доц. Тонев . По думите му е възможно да се структурират кабинети по неотложна помощ, които да са общинска отговорност, а не на общопрактикуващите лекари, като целта е лекарят да не е на разположение 24 часа. 

Лекарите и депутатите обсъдиха и възможностите за специализации на медиците и бяха единодушни, че е необходима промяна, за да има желаещи да специализират „Обща медицина“. По-рано в дискусията д-р Маджаров каза, че само 13-14 на сто от всички лекари са под 50-годишна възраст.

Първото нещо, което трябва да се направи за общопрактикуващите лекари е да се намали административната тежест и експериментите с първичната извънболнична помощ, каза д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на съсловната организация.

Дискусията е организирана от парламентарната комисия по здравеопазване, заедно с Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

 
Източник: Десислава Пеева, БТА