Депутатът каза, че е необходим разговор за връщане на машинния вот

От „Продължаваме промяната“ заявихме желание да участваме в лидерската среща по инициатива на Корнелия Нинова. Ние нямаме „червени линии“ за разговори и решения, но като гости на тази среща ще трябва да се съобразим със зададения тон от хората, които ще започнат разговора. Това каза депутатът от ПП доц. д-р Антон Тонев в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

„Хартиената бюлетина никога не е била премахната. Това което се случи с всички промени в Изборния кодекс е да се забрани електронното гласуване. Бихме водили разговори в тази посока“, посочи той. Тонев каза, че машинният вот е премахнат с много обяснения и нулеви аргументи. „Разговор за машинни вот е необходимост“, поясни депутатът. По негови думи доверието в парламента бе разклатено особено по темата Изборен кодекс. Необходимо е това доверие да бъде скрепено отново, а това може да стане в лидерски разговор, допълни той.

Тонев е на мнение, че Бойко Борисов няма присъства на такъв лидерски разговор.

Освобождаване на управителя на НЗОК Петко Салчев не е бързо и неочаквано, заяви Тонев. По негови думи проблемите в здравната сфера са били избутани от обществото. „Дневният ред и фокусът на обществото се измества от фалшивите новини или новини до края на деня“, каза той.

Доц. Тонев заяви, че има решение на Надзорния съвет да делегира отговорност на зам.-управителя на НЗОК д-р Йорданка Пенкова.

„Ние ще подпомогнем нейната работа с едно изменение на Закона за здравното осигуряване, което ще даде възможност от сега полагащите се 30 дни да заема тази длъжност, нейните правомощия да бъдат разширени до 6 месеца. Тази промяна вече е внесена в деловодството на  НС и предстои да бъде разгледана в комисията тази седмица. Законопроектът е внесен, за да стане реалност той трябва да бъде гласуван в пленарна зала“, обясни Тонев.

Депутати и лекари се обединиха в идеята за реформа в първичната извънболнична помощ

Депутатът посочи, че е необходимо да се промени начина на заплащане на личните лекари. „Трябва да се добави възможност те да имат повече стимули да задържат пациентите в своята практика, а не всеки пациент с направление да се насочва към етажите на специализираната помощ. Целта е по-малко пациенти да отиват в болниците“, уточни депутатът.

Повече по темите вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook