Инфлацията се отрази сериозно и на рибарите

Инфлацията се отрази сериозно на рибарите. Голяма част от тях споделят, че разходите за гориво са се увеличили тройно. И така става все по трудно риболовните кораби и лодки да влизат в морето. На този етап обаче не се забелязва сериозно поскъпване на рибата и рибните продукти. Наша проверка показа, че поне засега увеличението на цената за крайния потребител е минимално. Какви обаче са проблемите, пред които са изправени рибарите провери Емил Дамянов.  

За сдружение „Черноморски изгрев” инфлацията е умножила разходите им драстично.

„Горивата са един от основните фактори, които повлияха на рибарите през изминалата година. Те формират голяма част от разходите ни. Горе-долу мога да кажа, че около 3 пъти поскъпнаха разходите на един риболовен кораб през годината”, каза Емил Милев от сдружението.

Освен пред икониомическата криза, рибарите във Варна са изправени и пред липсата на пристан.

„След 15 години членство в ЕС и две оперативни програми, все още нямаме модерни рибарски пристанища, на които ние да извършваме дейността си”, допълни той.

Въпреки проблемите обаче на този етап рибарите задържат цената.

 „Може би не я покачихме заради ниската покупателна способност на клиентите в страната”, поясни Милев.

Наша проверка на рибната борса във Варна показа, че цената за килограм сафрид е около 10 лв. , с около 2 лв. по-скъпо се търгува килограм чернокоп, а търговците на този етап не предвиждат поскъпване. Те отчитат, че хората купуват все повече риба като алтернатива на останалите храни, които поскъпват.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.