Той се обяви „против” действието на тогавашния премиер Кирил Петков

Първи коментар на министъра на отбраната във връзка с тайната военна помощ от България за Украйна. Според авторитетните издания „Политико” и „Ди велт” става въпрос за гориво и оръжия от съветската епоха още от началото на конфликта по оста Киев-Москва. Министър Стоянов се обяви „против” действието на тогавашния премиер Кирил Петков, като не спести критики и към тогавашния министър на икономиката Корнелия Нинова. И сподели, че като главен секретар на президента е имал съмнения за подобни схеми. 

Найденов: Срещата в "Рамщайн" е ключова за войната

“Не е тайна, че България е изнасяла оръжие чрез други държави към Украйна. Странно обаче е, че получаваме тази информация от други държави, а не от бившия министър-председател”, коментира в студиото на “На Фокус с Лора Крумова” военният министър Димитър Стоянов. “Ако Кирил Петков е знаел, как може Корнелия Нинова да не знае, как може българският парламент да не знае?”, запита Стоянов. 

По думите самият той е бил наясно с това. “Лично аз знаех поради простата причината, че не е толкова трудно да бъде навързано. Лично съм получава информация, че в средата на март западна фирма на наш съюзник е изнесла боеприпаси към друга страна на съюзник. Тези боеприпаси са доставени на границата с Украйна. Едва ли тези боеприпаси са доставени там без да бъдат внесени в Украйна” заподозря той. 

Министрите на отбраната на 50 държави обсъждат предоставяне на отбранителна помощ за Украйна

Според данни на министерството на отбраната през 2021 г. за Румъния и Полша са изнесени боеприпаси на стойност 30 млн. лева, а през 2022 - 2, 5 - 2,6 млрд. лева.  

“Обидно е поведението на българските политици, които не казаха какво правят” категоричен бе той.

Стоянов отказа да посочи дата за следващите предсрочни парламентарни избори, нито дали отново ще бъде служебен премиер.  “Решението е в ръцете на президента. Той ще каже кога ще разпусне НС и ще назначи следващите избори”, каза той. 

“По-важно е България да има едно стабилно служебно правителство, което да осигури провеждане на  честни избори и да продължи политиката, които се водило досега”, отговори Стоянов на въпрос ще бъде ли той отново министър на отбраната.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.