Това обяви македонският държавен глава

Късно снощи тонът между Република Северна Македония и България се изостри за пореден път.

След Съвет по сигурността президентът на РСМ Стево Пендаровски обяви, че ще предложи на правителството да въведе забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици, заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица.

 

"Ако тези лица искат да влязат в страната, да не им бъде позволено, а ако са вече вътре в страната - да им бъде отказан престоят и да бъдат обявени за персона нон грата", предложи Пендаровски.

Президентът на РСМ се обърна и към българските власти, като ги призова да изолират политически лица, които не искат добросъседски отношения.

Напрежението между София и Скопие отекна и в българския парламент. Част от партиите поискаха по-твърда позиция на България срещу Северна Македония. Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов заговори за вето, БСП осъди побоя над Християн Пендиков, а „Български възход” поиска по-остра позиция позиция, но не и скъсване на дипломатическите отношения между двете държави.

От „Продължаваме Промяната" настояват за сериозен отговор от наша страна, така че Европейският съюз да разбере, че това не е проблем между България и Северна Македония, а между Скопие и Брюксел.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.