Властите не дали обяснение за действията си, твърдят потърпевшите

Български туристи бяха задържани на летището в Канкун, Мексико, където пристигнали на почивка. Те били затворени в килии, където прекарали пет дни. Случаите от началото на годината зачестяват. До момента без обяснения са депортирани 27 българи, клиенти на 6 различни туроператора. 

„На 9 януари, след кацане на аерогарата, минахме проверка, но паспортите ни бяха снимани с личен телефон. След интервю ни поканиха в офис, където отказаха да ни върнат документите и ни казаха да предадем телефоните си. След това бяхме разделени от мъжете и ни заключиха в отделни помещения”, разказа в ефира на „Здравей, България” една от потърпевшите - Елена Параскова.

По думите ѝ властите в Мексико не дали обяснение за действията си.

„Още с пристигането казах, че съм бременна. Бяхме подготвени за топло време и бяхме по-леко облечени. Стаята, в която ни затвориха, бе облицована с камъни и беше много студено. Помолих за нещо, с което да се завия, но ми дадоха фолио за хипотермия, за да се стопля. Имаше  проблем и с водата. Пет дни ни носиха пликчета, в които имаше вода с лимон и захар”, заяви  друга потърпевша.

Сънародниците ни подчертаха, че с тях е имало задържани туристи и от други националности. Те заявиха, че им е било отказано каквото и да било обаждане, за да се свържат с турператора, от който са закупили почивката. За проблема се разбира, след като от хотела се свързали с туристическата агенция и служителите ѝ сигнализирали роднините на задържаните. Служителка на консулството ни в Мексико упорито ги издирвала три дни, но властите отказвали да я свържат с групата българи.

В подобна ситуация, но без задържане, в началото на декември изпаднало семейство от Пловдив. "Представихме паспорт, резервация. Попитаха ни няколко въпроса- какво ще  правим в Мексико? Казахме, че сме на почивка и след 5 минути дойде униформено лице, което ни взе телефоните и ни посочи. Отсреща имаше една стая, заключиха ни. Имахме късмет,тъй като след това ни отключиха. Снимаха ни като най-големите престъпници и ни върнаха обратно към самолета", твърди Петя Васева от Пловдив.

„Имаме информация за общо 27 българи, които са били задържани е Мексико”, потвърди в студиото на „Здравей, България” Румяна Балтова от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.