Това стана ясно по време на пресконференция на партията

"Има такъв народ" със социологическо проучване - колко процента от българите искат референдум за президентска република. Според данните от анкетата, за която те са платили на международна социологическа агенция, 45% от българите одобряват разширяването на президентските правомощия. Лидерът на партията - Слави Трифонов, обяви, че идеята им не е координирана с действащия президент Румен Радев.

“Не сме водили разговори с Радев за идеята, която имаме ние. Той не знае за тази наша цел, няма никакво участие. Той си води президентството, а ние си водим това, което смятаме, че е правилно. Той няма нищо общо”, категоричен бе Трифонов. 

Проучването на немската агенция "Ипсос" показва още, че идеята им за референдум получава 53%, а на предстоящите избори ИТН биха получили 8,5%. 

Слави Трифонов мотивира инициативата на „Има такъв народ” за референдум за президентска република с изчерпването на парламента през последните години. Призна, че причината за малко повече от година „Има такъв народ” да извърви пътя от първа сила до оставане извън парламента е в разочарованието на избирателите от тях. А отлива на гласове от партията му в полза на ПП е заради “историята и харизмата” на Кирил Петков и Асен Василев и заради “анти-ГЕРБ позицията, която те заеха”. 

Трифонов за песента за Бориславова: За радост, в България няма морална полиция като в Иран

Без да е решил дали лично ще се кандидатира за депутат, Слави Трифонов е категоричен, че „Има такъв народ” отиват сами на изборите. "Няма да се коалираме с никого. Това с коалицията не ми харесва. Няма да има такава коалиция. Тя е невъзможна", заяви той.

"Ако ИТН влезе в следващия парламент, ще направим всичко възможно, за да бъде той работещ. Имам още време да помисля за това дали аз самият ще бъда кандидат за депутат”, категоричен бе Трифонов и обеща: “ИТН ще направи всичко възможно да влезе в следващия парламент с достоен резултат”. 

Сатира или обида: Сценаристите на Слави възпяха Лена Бориславова (ВИДЕО)

Според лидера резултатът на формацията на предходните избори не се дължи на машинния вот. “Заслуга на ИТН е да има гласуване с машини. Нямам съмнение във вота”, категоричен бе той.

По отношение на липсващия милиард, за който Кирил Петков говори в телевизионно интервю, Трифонов посочи: "Това е абсолютна лъжа! Защо го каза - не знам, като беше министър-председател също лъжеше, но това е абсолютна лъжа. Няма такъв милиард, не съм му се обаждал за никакъв милиард и не съм го питал "Къде ми е милиардът?". Председателят на ИТН бе категоричен - ще съди експремиера, “защото е лъжец, за твърденията, че съм мафиот, за “Капитан Андреево”. Делото е насрочено за 21 април 2023 г. 

Слави Трифонов: Ще подам имуществената си декларация пред КПКОНПИ

“Ако планираният от нас референдум е успешен, ще трябва да се свика Велико народно събрание и всички партии ще трябва да направят предложения за промени в Конституцията”, каза Тошко Йорданов. Той обясни, че при президентската република има много по-детайлно разграничение между заседателна, съдебна и изпълнителна власт.

Трифонов коментира и темата за неподадената от него декларация пред КПКОНПИ: "Първоначално взех такова решение, което не беше правилно. И си казах, че е крайно време да постъпя чисто законно, извиних се и направих това. Иначе органите, които трябва да знаят - знаят, те правят необходимите проверки по абсолютно законен път.  Ще подам декларация и вие ще бъдете свидетели на това".

Запитан дали трябва да се върне ветото за РСМ, Трифонов заяви категорично: “Това е единственият начин да се спре тази антибългарска кампания, която тече в нашата съседка”.

За финал Трифонов коментира и че песента за Лена Бориславова е политическа сатира.

“Човек трябва да се шегува с тия неща. С всякакви политици, хора, които са се съгласили да участват в политиката, в публичното пространство, трябва да бъдат осмивани задължително”, коментира той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.