Всичко това продължило четири месеца

Пациент, лекуван за пневмония в продължение на четири месеца, се оказа със заседнала в бронхите кост от пиле. Мъжът се разминава със сложна интервенция, след като от Пазарджик е преместен в Пловдив.

Йордан Танков е на 70 години. В края на октомври консумирал пилешки крилцa, когато глътнал кост от тях. „Задавих се, а хората около мен започнаха да ме потупват. Ужким премина, но имаше моменти, в които се задавях и с вода”, разказва той.

Мъжът посетил лекар в Пазарджик и там четири пъти е лекуван за пневмония, която е получил заради запушването на бронхите. По-късно му е направен скенер и е открита заседналата кост. Пренасочен е в Университетската болница „Каспела” в Пловдив. Там лекарите са обсъдили вариантите да извадят чуждото тяло.

Костта е успешно извадена от д-р Станислав Къртев. „След като е настъпило задавянето, е имало един период със суха и мъчителна кашлица. Две - три седмици, тъй като е чуждо тяло, организмът задържа секрети и започват пневмонии на едно и също място. Лекуват го като за обикновена пневмония, докато не се разбира, че е имало инцидент със задавяне и аспирация на чуждо тяло”, обясни медикът. 

Благодарение на усилията на лекарите в Пловдив пациентът вече диша нормално и часове след интервенцията е на крака. „Свободно си дишам, гърдите ми са добре. Едно голямо благодаря на екипа”, споделя Танков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.