Оценката е на зам.-земеделския министър

Българските плодове и зеленчуци са подложени на геноцид през последните 20 години. Има редица неприети от нашия парламент закони, които трябва да защитават родното производство. Това коментира в студиото на „Събуди се” заместник-земеделският министър Тодор Джиков.

„Субсидиите не изразяват това, което българската държава трябва да заложи като цели. Има две изключително важни неща - райониране и приоритизиране на определени култури. Земеделският производител в България трябва да разбере, че има определена сума, предвидена за подпомагане”, добави той.

Министърът отчете, че държавните помощи, които служебният кабинет е раздал за миналата година, са в размер на 747 млн. лева. „Забележете - три години по-рано - 2021, 2020 и 2019 г., общата стойност е 550 млн. Ние подпомогнахме сектора, за да се справи с икономическите последствия от коронавируса и войната”, обясни той.

Джиков уточни, че трябва да се уточни да се приоритизират ли определени култури, както е било преди години - да се насочат усилия и ресурси натам, или да се дава на всички по малко и всички да бъдат недоволни. „Наблюдаваме пародии - за миналата година имаме подпомагани домати в планински райони”, подчерта зам.-министърът. 

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.