Експерти с разяснение как точно протичат издирвателните мероприятия

Техниката, която България притежава и е изпратила в Турция, е по европейски стандарт, обясни Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община. По думите му страната ни разполага с уреди за търсене и спасяване с камери, къртачи, флексове и модерно добро осветление.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ

„Бързо се мобилизирахме, благодарение на обаждането и бързата координация на президента Румен Радев и г-жа Фандъкова, която ни нареди до 2 часа и половина да мобилизираме екип за търсене и спасяване, който да тръгне към Летище София”, каза още Димитров. От екипа му тръгват 15 души, които се оказват и първите пристигнали на терен спасители от държава в Европейския съюз. След нас дошли и екипи от Румъния и Унгария.

Директорът на „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община обясни, че организацията в Турция вече е добра и изрази надежда да бъдат намерени възможно най-много оцелели. България е изпратила и автомобили за издирване. „Два автомобила високо проходими – единият е алпийски автомобил с алпийско оборудване за търсене и спасяване с алпийски методи. Вторият автомобил е аварийно-спасителен с цялата техника и едно ремарке, което ни е в готовност при земетресения с цялата техника налична. То е на тип контейнер”, поясни Димитров.

РАЗКАЗ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: За страха, бягството и спането в колите след бедствието в Турция

Той обясни как точно протича претърсването. „Първата крачка – това, което няма да видите по репортажите, е да се изчисти изцяло периметърът от хора, изключване на всички мобилни телефони и всичко, което има звук, и започва претърсването само с уреди за търсене под развалини и камери. Започва активно и след това масивно претърсване един до друг, за да се чуе дали има звук от някъде. Тези уреди, които търсят хората, са чувствителни. Те търсят сърдечна дейност, дишане. След това вече като се открие, се слага едно флагче, че има място, където се чуват звуци или че има хора, и тогава вече започват действията по откопаване и вдигане на елементите безопасно, така че да се извадят пострадалите”.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТОНОСНИЯ ТРУС В ТУРЦИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.