Специалният ни пратеник разказа за видяното в дните след опустошителния трус

„Човек няма как да свикне с трагедията. Това е нещо, което те обладава. Хората, с които се срещахме, не искаха да говорят за земетресението, но когато погледнеш в очите им – всичко се разкрива пред теб”. Това разказа Запрян Запрянов, първият специален пратеник на NOVA в Турция след земетресението от 6 февруари.

В ефира на „Твоят ден” на NOVA NEWS той сподели, че трудно ще забрави видяното в южната ни съседка. Запрянов разказа, че след една от живите им връзки на третия или четвъртия ден към тях се приближил мъж, който носел на ръце дете на видима възраст около 3-4 годинки.

„Първоначално помислихме, че иска помощ и му подадохме пари, но той ги върна и каза: „Аз пари си имам. Малката видя камерата и искаше да ви види отблизо”. След което сподели, че освен това дете, имал още четири и съпруга, които са останали под развалините. После ни покани на чай... Беше много тежко”, каза репортерът на NOVA.

Той изтъкна силата на духа на турците. „Такива са хората там, знаят - нямаш право да се предадеш, дори в тази ситуация. Този баща все още има за кого да се грижи и цялата любов вече концентрира в тази точка, в единствено му оцеляло дете”, разказа Запрян Запрянов.

Относно дейността на институциите той описа ситуацията в Турция след земетресението като "организиран хаос". „Когато слязохме от колата, чухме воя на линейки. Всяка една линейка, всяка една полицейска кола, която на пръв поглед летеше нанякъде, знаеше какво прави. Само за три дни град Нурдаъ започна да се променя. Бяха организирани палаткови лагери, имаше места, на които доброволци идваха и готвеха”, каза Запрянов.

„Турските власти направиха, каквото можаха, но при подобно природно бедствие, всички сме безсилни”, коментира още репортерът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.