"Не може да се каже, че списъкът "Магнитски" е предизборна бухалка", смята Иво Инджов

„Не може да говорим за предизборна бухалка, не знаем дали е съвпадение появата на списъка „Магнитски” в този момент или сега са събирани доказателствата. Според българското законодателство те (фактите, на които се основават твърденията по списъка) могат да бъдат използвани като доказателствен елемент. Има точно разграфяване на проблемите и какво да се направи. Списъкът „Магнитски-2” вече е фактор в кампанията. По-потърпевш ще е ГЕРБ, защото ще има и наказателен вот срещу тях, отколкото БСП”. Това заяви журналистът доц. Иво Инджов в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Политологът Цветанка Андреева не споделя неговото мнение. Според нея това е хипотеза, но вкарването на дискурса на новия списък „Магнитски” в предизборна употреба вече започва да влияе пагубно. Подобно на съдебната реформа, която се политизира, даде пример тя.

Тя е съгласна, че за БСП списъкът „Магнитски-2” няма да повлияе пагубно, макар че там е и бившият министър от БСП Румен Овчаров. „Само срещу името на Владислав Горанов няма точно посочена сума. Срещу другите има офшорни фирми, има суми”, каза Андреева.

Според нея има опит да се концентрира цялото внимание срещу Горанов.

За Инджов е „логично вниманието да се насочва към фигура, която е била два пъти финансов министър. В публичното пространство се възприема като ковчежник на партията-държава. Много близо е бил до (Бойко) Борисов, той беше един от пътниците в джипката на Борисов”.

Вижте още във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook