„Книга за Нери“ е написана от съпруга ѝ Евгений Тодоров

Осем месеца след смъртта на съпругата си Нери Терзиева, журналистът и писател Евгений Тодоров написа „Книга за Нери“. Според него, тя би го упрекната за книгата, но я пише заради младите журналисти, за да разберат как се отстояват принципи. 

Книгата проследява пътя на Нери, разказва за битките, победите и загубите ѝ. "Нейното работно място беше през две врати от мен, но не бяхме се срещали. Един ден тя чете вестника и пита кой съм аз и колежка ни запозна. Преди 47 години може би. Имахме невероятно съвпадение на позиции - професионални и политически. Най-много ми липсва да се прибера и да попитам "ти чете ли еди какво си", спомня си той.

Спомени за Нери Терзиева (ВИДЕО)

Моментът, в който Кеворкян я кани да води новините е повратен. А решението му да я подкрепи и да гледа детето, определя като най-големия си принос. Казала е, че заминава за 3 месеца, но стават неусетно 30 години. "Един зрител звънна каза, че 10 ноември нищо не се е променило, но същинският преход е започнал с лицето на Нери. Всяка емисия беше война да се излезе от шаблона. Всеки ден пътуваше до Пловдив, често и на автостоп", заяви Тодоров. 

По думите му голямата болка на Нери са били трите нереализирани проекта - ефир 2, "Темпо" и BiT. Ако "Темпо" се беше реализирала през 1995 г. можеше това да е първата частна телевизия, ръководена от нея. Искаше да организира обед на Том Ханкс, Стивън Спилбърг и Петър Стоянов", разказва той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook