Социологията показва, че единственият вариант е мнозинство между първите две партии

Експерти с песимистична прогноза за съставяне на правителство след изборите на 2 април. По думите им социологията показва, че единственият вариант е мнозинство между първите две партии.  По-ниска избирателна активност и шанс за правителство клонящ към 0 процента, прогнозираха експерти.

„Ако социологията е вярна и влязат само 5 партии и ако не влязат другите около 4 процента, то правителство ще има само с колаборации на първия и втория, математически няма как да стане”, заяви Слави Василев, политолог.

„За мен няма съществено значение, освен чисто политическо кой ще спечели изборите с половин пункт, правителство няма да се направи”, посочи  Николай Хаджигенов, адвокат, "Ние идваме".

Социологът Румяна Коларова не изключи правителство на малцинството, но и нейната прогноза не е оптимистична. „Трудно е след като имате афективна поляризация, която е дори до нивото на афективно разстройство, което означава, че Служебно правителство няма да имаме до септември, много по-нататък”, подчерта Румяна Коларова, социолог.

Международният анализатор Милен Керемедчиев видя възможност за експертно правителство. „Аз смятам, че ще се направи всичко възможно да се направи правителство и варианта за експертно правителство може да сработи, колкото и за кратко да бъде то”, категоричен е Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Коларова коментира и снимките, които публикува журналистът Атанас Чобанов в страницата си във Facebook. Според описа на тях се виждат политици от различни партии, пред офиса на социалния антрополог Харалан Александров.

“Вие не знаете ли, че Харалан кани политици и коментатори и социoлози почти всяка седмица. И те са от абсолютно всички партии. И се събират там и говорят, това е . Идеята е просто да се направи анализ да се обменят мнения, да се разменят гледни точки”, заяви Коларова.

Харалан Александров потвърди пред NOVA, че такава среща е имало. Той обясни, че инициира подобни разговори с политици от всички партии, включително в присъствието на журналисти. На тях се обсъждат актуални теми.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.