Целта - докторите да пращат рецепти, вместо указания

Лекарите вече могат да издават електронни бели рецепти чрез мобилен телефон или таблет. Това е възможно с мобилно приложение, което беше представено днес от министерствата на електронното управление и здравеопазването.

Идеята на новото приложение е всеки един лекар да може да издаде електронна рецепта,  дори когато не е на работното си място пред компютъра. За това му е необходим телефон или таблет. До него имат достъп и спешните медици, когато линейката е на място. От Министерството на здравеопазването обясниха, че тази рецепта веднага попада в електронното здравно досие на пациента.

Мобилното приложение позволява на лекарите да издадат електронна рецепта от всяка точка с достъп до интернет. „Чрез него ще се издават бели рецепти от мобилно устройство, дори когато лекарят няма на разположение компютър”, обясни здравният министър Асен Меджидиев.

Целта: „Да облекчим времето на пациента, да съкратим неготово разхождане из гишета и институции и да облекчим дейността на общопрактикуващите лекари”, добави министърът на електронното управление Георги Тодоров.

Приложението вече работи показа проверка на NOVA. При първото издаване на рецепта д-р Мирослав Спасов обаче открива пропуск. „Открихме едно несъвършенство - това мобилно приложение, което ще замести белите хартиени рецепти, не е свързано с Националната информационна система”, коментира той.

Освен за поправката на този пропуск, д-р Спасов има и друг призив –  за обща електронна система, в която всички медицински специалисти са свързани.

От 1 април се очаква да започне и издаването на електронни протоколи по НЗОК. До момента такива има само за продължаваща терапия. Така на пациентите няма да им се налага да чакат на опашки за заверка пред Касата, увериха от Здравното министерство.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.