Повишаването на пенсионната възраст изкара хиляди французи на масови протест

Жестоки сблъсъци между полиция и демонстранти в центъра на Париж. Повишаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години изкара хиляди хора на масови протести във френската столица. Напрежението се пренесе и в парламента, където правителството задейства извънреден член от Конституцията.

Макрон заобикаля парламента, за да прокара пенсионната реформа (ВИДЕО)

Френският премиер Елизабет Борн използва специална конституционна процедура, за да прокара законопроекта през парламента, без той да бъде подложен на гласуване. „Заради несигурността от гласуването, не можем да поемем риска да видим 175 часа парламентарен дебат да се провалят. Не можем да залагаме на бъдещето на нашите пенсии. Тази реформа е необходима”, заяви Борн.

Речта на премиера беше заглушена от освирквания от страна на опозицията. Депутати развяваха плакати с лозунги срещу реформата и пееха националния химн.

Парламентарната опозиция има по-малко от 24 часа, за да внесе вот на недоверие срещу кабинета. Ако той бъде отхвърлен, пенсионната реформа ще влезе в сила. Но ако Националното събрание се произнесе "против", тогава правителството ще трябва да подаде оставка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.