Ще загубим ли младите надежди заради липса на бази?

Във Враца тази събота и неделя се провежда национално състезание по скокове във вода. В него ще участва отбор от 3 деца, които преди броени дни се върнаха със 7 медала от състезание в Швеция. Въпреки крехката си възраст те имат над 100 национални и международни отличия.

Ива и Цветомир Ерминови са брат и сестра и тренират заедно повече от 10 години. Той скача от 6-годишна възраст и има 53 медала. Тя е само на 13, но вече с 50 медала. Третият състезател е Крис Йорданов, който е и най-малкият. Наричат го златното момче, защото е само на 10, а има 36 медала, повечето са златни. Последното първенство, в Швеция, му носи още 3 златни. Момчето влиза в басейна, за да се състезава само на 4. Сега полетът от най-високото до най-дълбокото по-скоро е удоволствие, отколкото предизвикателство.

Децата носят медали, но няма къде да тренират скокове. Могат само да поддържат форма в спортната зала.

„Нямаме закрит басейн в София и идваме тук във Враца събота и неделя, когато можем”, коментира Ива.

Възможностите им забелязали от федерацията в Гърция. „Предложиха на Крис, Ива и Цветомир да бъдат картотекирани за Панатинайкос и да участваме в държавното първенство на Гърция от гръцки отбор. Най-вероятно ще приемем, тъй като те ще ни дадат и абсолютно безплатна база”, обясни треньорът Георги Чобанов.

Така, ако държавата не влезе в роля, тези златни състезатели ще носят медали не за България, а за съседна Гърция. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.