Изстрелването е в отговор на продължаващите съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея

Северна Корея изстреля балистична ракета в Японско море, съобщиха от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея, цитирани от агенция Йонхап. Военните анализират обхвата, височината и скоростта на полета.

Провокацията на Северна Корея идва три дни, след като тя изстреля междуконтинентална балистична ракета в навечерието на срещата на върха между Южна Корея и САЩ. Изстрелването е в отговор на продължаващите съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея, известни като „Щит на свободата“.

Провокациите на Северна Корея зачестиха през последните дни, включително изстрелването на две крилати ракети от подводница на 12 март и балистична ракета с малък обсег на 14 февруари.

Северна Корея реагира остро на съвместните учения на САЩ и Южна Корея, като ги нарече "учения за нахлуване в Севера", така че вероятно ще продължи да извършва провокативни военни дейности по време на ученията, които ще продължат до 23 март.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС