В „Историите на Мария Йотова” - разказ за мечтите за злато, спортния хъс и битките

Той е истинският Lord of The Rings и преди няколко седмици стана на 50. Това обаче не му пречи отново да хване халките и да покаже свръхчовешката си сила. В „Историите на Мария Йотова” - разказ за мечтите за злато, спортния хъс и битките на един шампион през призмата на шестте олимпиади, на които е участвал Йордан Йовчев.

„На спортна гимнастика ме записаха в първи клас, когато бях на 7 години. Видях едни хора, които правят салта, превъртания и премятания. Това е нещо необичайно и ако мога да се науча да правя такива неща, ще бъда различен и ще се гордея с това. Приличаш на нинджа и си по-интересен”, разказва той.

Йордан Йовчев – един велик шампион на 50 (СНИМКИ)

С времето и състезанията разбира обаче, че е и трудно. „Тренирахме много и преминахме в по-специален режим на подготовка - тренировки два пъти на ден. Имал съм много състезания, на които не съм бил шампион, и това ме е мотивирало да работя повече. Усещал съм, че трябва да изисквам повече от себе си, да натискам със зъби и нокти”, споделя Йовчев.

Обяснява, че тежкият физически труд, както и че ще прекарва много време в залата, не са му пречили. „Живеехме с много големи мечти и си помагахме един на друг. Същевременно, бяхме и конкуренция, и приятели. Този път съм го избрал от рано и знаех, че е нещото, с което искам да се занимавам. Колкото и да е трудно, не ми пречи. До голяма степен е мазохизъм, защото нашият спорт е доста травматичен”, разкрива той.

„Имах тази вяра, че няма нещо, което човек да не може да направи при много силно желание. Започнахме да разбираме отговорността, че трябва да представляваш държавата, че ти си избрания. Има отговорност, на мен не ми е тежала. Този потенциал трябва да го разгърнеш. Мотивирало ме е, че няма да се предам, че ще оправдая доверието”, споделя още гимнастикът.

На въпрос дали сега му липсват стълбичката и медалите, отговори: „Не, нищо не ми липсва. Желанието ми е да видя успешни деца, жени или мъже, които да имат този хъс. Ако трябва да измина пътя отново, ще го измина с удоволствие”, завърши Йовчев.  

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.