Как ще работи процедурата

Задължителна медиация при разводи, делби, спорове за етажната собственост или родителски права. От следващата година хората, които имат подобен конфликт, преди да стигнат до съд ще трябва да опитат да се споразумеят с помощта на медиатор. Целта е гражданите да спестят време и пари при решаване на спорове, а съдилищата да се разтоварят от хиляди дела.

В Софийския районен съд се намира един от центовете по доброволна медиация, които и в момента работят в страната. От средата на следващата година обаче медиацията става задължителна при 6 вида спорове. А при редица други дела - съдът ще може да задължи страните в конфликта към този тип процедура. Сред тях са развод, спорове за родителски права, решаване на лични и имуществени отношения, спорове между съдружници, конфликти, свързани с делба, издръжка, договори за наем и за етажна собственост. Очакванията са задължителна медиация да обхваща над 50 хиляди дела годишно. Данните показват, че поне 40-50% от делата в извънсъдебните центрове в страната приключват със споразумение.

За кои случаи медиацията ще е задължителна и как споровете ще се решават с помощта на посредник – гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.