Хотелиерите са готови отново да внасят чуждестранна работна ръка

Месеци преди официалното откриване на летния туристически сезон - хотелиери и ресторантьори вече търсят сезонни работници. Проблемът с наемането на квалифициран персонал ще бъде актуален и тази година, въпреки че заплатите в бранша ще бъдат увеличени.

Близо 1200 са заявените в Бюрото по труда в Бургас свободни работни места в сферата на туризма за това лято. Мениджъри са категорични, че проблеми с наемането на квалифициран персонал има, въпреки условията, които предлагат за сезонните работници. Уверяват, че тази година заплатите ще бъдат актуализирани с между 10 и 25% спрямо миналото лято. Дали обаче има кандидати за работа.

Сезонни работници в Созопол: Измамени сме

Проблемът с наемането на квалифицирани кадри в туризма се задълбочава всяка година. По думите на Румен Мончев – член на Управителния съвет на Съюзъ на собствениците в Слънчев бряг това е поради абсолютната незаинтересованост на образователната ни система да квалифицира хора. Ние каквото можем правим за себе си, но все по-трудно, по-трудно и по-трудно става.

За да улеснят бизнеса по морето от Бюрото по труда организираха Трудова борса. Почти всички от кандидатите имат изисквания.

Таня Янева, която кандидатства за работа обясни, че търси работа, която да е редовна смяна, защото аз живее в село, близо до Бургас и съм зависима от автобусите. Затова и свободните работни места са много.

„В момента на Трудовата борса се заявиха над 1000 работни места в сферата на туризма”, обясни Татяна Николова, директор на Бюрото по труда в Бургас. Незаети места има при всички позиции - от пиколо до рецепционист.

Според Детелина Хинкова - управител хотелски комплекс, за пиколо заплатите са горе долу към 1000 лв. За камериерките е според зависи. Горе-долу от 1100 до 1300 лв., защото е свързано с допълнителните смени.

„Заплатата на Служител на рецепция варира от 1400 до 1600 лв. Повечето комплекси предлагат бонус- храна, настаняване или транспорт. Въпреки всичко, кандидатите имат своя цена за труда си.

Никола Николов, кандидат за работа, каза, че очакванията му са за: „работно време, отношение, колектив, фирмата-компанията, заплата около 2 хил. лева. Това мен би ме удовлетворило”.

За да си гарантират обучен персонал повечето хотели предлагат по-високи заплати спрямо миналата година.

„Тази година направихме доста голям скок в заплатите 20-25 % увеличение на заплатите”, каза Николай Янков - генерален директор на хотел в „Дюни”. При липса на родни работници, хотелиерите са готови отново да внасят чужда работна ръка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.