Днес се проведе специална церемония

Финландия вече е 31-вият член на НАТО. Флагът на скандинавската държава беше издигнат в централата на Алианса в Брюксел този следобед. С присъединяването на Финландия границите на НАТО с Русия се удвояват. Това е удар срещу Владимир Путин, който остро се противопоставя на разширяването на блока. Така той оправда инвазията в Украйна. Именно заради войната и заради опасения за собствената си сигурност, Финландия, която доскоро запазваше неутралитет, пожела да влезе в НАТО и това се случи по ускорена процедура.

Страната официално стана член на НАТО, след като външният министър на страната връчи документите на американския държавен секретар. Малко след това финландският национален флаг се развя пред централата на Алианса.

Премиерът на Финландия призна поражение на парламентарните избори

До този момент Финландия и Швеция се придържаха към неутралитет. Но след руската инвазия в Украйна те избраха закрилата на член 5-и от устава на НАТО - че нападението срещу една държава се смята за нападение срещу всички.

„С членството си Финландия ще получи желязна гаранция за сигурност. Член 5, нашата клауза за колективна отбрана: един за всички, всички за един - от днес вече ще се прилага за Финландия”, обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това означава, че ако Финландия бъде атакувана, всички държави членки, включително и Съединените щати, ще се притекат на помощ.

„Това е наистина исторически ден, защото приветстваме Финландия в Алианса. Изкушавам се да кажа, че това е нещо, за което трябва да благодарим на господин Путин, защото той още веднъж направи това, за което твърди че иска да предотврати с агресията си, накара още държави да вярват, че трябва да направят повече за сигурността си и да отблъснат възможна руска агресия”, коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

След нахлуването в Украйна на 24 февруари миналата година  обществената подкрепа за членство на Финландия в НАТО скочи до рекордните 80%. Москва обяви, че ще бъде принудена да вземе ответни мерки.

Финландия става член на НАТО. Разбира се, всичко това създава рискове от значителна ескалация на конфликта, но няма да повлияе на резултата от „специалната военна операция”, категоричен е министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Русия обеща да засили военния си капацитет в западните и северозападните си райони. А правителството на Украйна поздрави официално Хелзинки с правилния избор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.