Профилактиката, диагностиката и лечението остават недофинансирани

Безплодието засяга всеки шести човек на планетата, сочат данни от доклад на Световната здравна организация (СЗО).

Близо 17,8 на сто от възрастните в страните с високи доходи са засегнати от безплодие, докато в страните с ниски и средни доходи от този проблем страдат 16,5 на сто от жителите.

Според генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус делът на засегнатите от проблема показва нуждата от разширяване на достъпа до грижи за репродуктивното здраве и гаранции, че проблемът няма повече да остава встрани от здравните изследвания и политики.

Световната здравна организация определя безплодието като заболяване на репродуктивната система при мъже и жени, определящо се от неуспеха за постигане на бременност след 12 месеца или повече редовни сексуални контакти без предпазване.

"Това може да доведе до значителен дистрес, стигма и финансови затруднения, засягащи психическото и психосоциално благополучие", посочват от СЗО.

Профилактиката, диагностиката и лечението на безплодието остават недофинансирани и недостъпни заради високите цени, социалната стигма и ограничения достъп, се посочва в доклада.

СЗО прави заключенията въз основа на подбор и анализ на 133 изследвания измежду общо около 12 000 проучвания по света в периода 1990-2021 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.          

Източник: Антоанета Маркова, БТА