Цените също растат

Според статистиката за последните 3 месеца търсенето в района на Варна се е увеличило между 20 и 30 % . По думите на хората от този бранш делът на имотите, купени с ипотечен кредит, все още остава висок. Това е заради добрите условия по лихвите.

Калоян Витанов от месеци търси своя ваканционен имот. „Увеличеното търсене на такъв тип имоти от туристи в района, наистина ме накара сериозно да се замисля и да проуча пазара”, каза клиентът.

Идеята му е да купи жилище с инвестиционна цел. В зависимост от големината и разпределението на помещенията, апартаментът може да се отдава дългосрочно, или само за летните месеци.

„Инвестицията може да бъде възвърната сравнително лесно, сравнително бързо, а и е подходящ за живеене. Ако в един момент, нали, си променя мнението”, каза Витанов. Той отчита плюсовете в бъдещата сделка - добрата инфраструктура в района, наличието на паркоместа и поддръжката в затворения комплекс. „И вярвам, че Северното Черноморие би трябвало да е във възход следващите няколко години и да приемаме все повече туристи”, обясни Витанов.

Цените варират от 1000 до 1700 евро на квадратен метър, казват брокерите, в зависимост колко луксозна е сградата.

Ще се спука ли имотният балон

Според брокера Георги Радев хората масово търсят убежище за своите пари, като добра инвестиция като отдаването на нощувки, или дългосрочни наеми. „Тъй като доходността, която се получава, е доста добра спрямо пазарните цени, които са обявени тук”, каза брокерът.

За инвестиция се търсят най-много двустайни жилища, тъй като годишната им доходност е най-добра. Студия и едностайни апартаменти също са с най-много огледи и сделки. По-големите апартаменти, които съответно са с по-висока цена, основно се купуват за лични нужди.

„Намираме се в един доста луд пазар, бих го нарекъл така. Реално, търсят добри сделки хора - инвеститори, които искат дали за тях, дали с цел да увеличават своите доходи”, каза брокерът.

Немалка част от жилищата на пазара са на чужденци, купили ги преди години за собствени нужди. Впоследствие обаче те не идват в страната ни и само плащат такса „поддръжка”.

Повече гледайте във видеото. 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.