Бяга от България по време на комунизма и открива свободата в Уругвай

Той е една от 1000 най-влиятелни личности за 20 век. В целия свят. Бяга от България по време на комунизма и открива свободата в Уругвай. Има 26 книги, преведени на шест езика. Цитиран е като един от първите, които предричат разпадането на Съветския съюз. Днес е на почти 100 години и се съгласи да разкаже за първи път историята си в български ефир - доктор Алфонс Емануилов – Макс.

"Аз съм от едно поколение, което е живяло в монархията и сталинизма. От този тип хора няма вече. Чувствах се самотен тук, имах много познати, 5-6 приятели. Повечето от тях починаха, защото бяха по-възрастни", спомня си Макс.

„Темата на NOVA”: Българи по памет

Не е говорил български от десетилетия. Спомня си неочаквано думи, които смята, че е забравил. "Българските комунисти, които са назначени от руснаците, бяха главорезите. Много хора бяха убити без съд и присъда. В най-добрия случай даваха 24 или 48 часа да се изнесат, за да докарат комунистите от провинцията", разказва той. 

Използва контактите на баща си - бивш дипломат - за да се изтегли в Белгия. "Бяха ме определили за класов враг. България е била работническа страна, а това е бъдещето на света. Отидох в провинцията на Белгия. След това заживях в Англия. Реших да си отида от Европа и избрах Уругвай", казва още Емануилов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.