Актрисата стана първата азиатка, спечелила престижната статуетка

Актрисата Мишел Йео приписва историческата си победа на наградите "Оскар" миналия месец на постоянство, упорита работа и страст и търси нови предизвикателства, включително като продуцент, предаде Асошиейтед прес. 

С ролята си във "Всичко навсякъде наведнъж" 60-годишната Йео стана първата азиатка, спечелила "Оскар" за най-добра актриса. Абсурдистката комедия триумфира на церемонията за наградите на американската киноакадемия, спечелвайки седем отличия, в това число за най-добър филм. 

Връщайки се в родната си Малайзия, за да отпразнува рождения ден на майка си, Мишел Йео сподели, че е почувствала облекчение, след като е получила наградата.

Най-куриозните моменти на церемонията за наградите "Оскар" (ВИДЕО)

"Това беше пътуване с влакче в увеселителен парк, което започна миналата година, когато филмът излезе за първи път. Оттогава измина цяла година на незнание, желание, надежда, пожелание", каза актрисата на пресконференция. 

"По време на пътуването всички питаха: "Искате ли "Оскар"? Отговарях: "По дяволите, да, разбира се, че искам "Оскар". Кой не иска? Няма да избягвам въпроса и да казвам "Не", защото той представлява толкова много за мнозина от нас". 

Йео повтори, че победата й на "Оскар"-ите е "фар на надеждата" за азиатските жени. "Това ни показва, че може да бъде направено и всички вие можете да го направите", каза актрисата. 

Мишел Йео, чиято кариера започва в Хонконг, преди да стане холивудска звезда, сподели още, че е била благословена с възможността да работи по разнообразни филми, както и с "напредничави режисьори", за да се бори за това, в което наистина вярва - приобщаване, разнообразие, и особено овластяване на жените.

Кои звезди доведоха децата си на церемонията на "Оскарите"

Йео допълни, че отказва да бъде вкарвана в стереотипни роли, но вярва, че трябва да разшири кариерните си възможности. Актрисата не проявява интерес към режисурата, но казва, че може да се ориентира отново към изяви като продуцент.

"Режисьорите нямат живот. Аз твърде много обичам живота си", каза тя на шега. "Обичам да продуцирам. Продуцирала съм и преди, и сега мога да започна да го правя отново. Сега мога да се развивам повече, защото хората започнаха да слушат и да оценяват това, което можеш да им предложиш. Като актриса обичам това, което мога да правя. Късметлийка съм, че мога да кажа, че това не е работа, а истинска страст", допълва тя. 

"Винаги търся предизвикателства. Вярвам, че в нашата част на света има толкова много неща за правене. Всички ние заедно. Не се изолирайте. Не чувствам, че винаги трябва да разказвам своята история. Ние сме сътрудници, ние сме разказвачи на истории. Нека да работим заедно и да правим велики неща", каза още Мишел Йео.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Елена Христова, БТА