Оттук нататък топката е в ръцете на президента Румен Радев

Държавният глава обяви старт на консултациите. Още утре на „Дондуков” 2 са извикани първо ГЕРБ-СДС, а след тях и ПП-ДБ.

Вероятно останалите четири политически формации ще се срещнат с държавния глава в петък. След като приключи консултациите с политическите сили в парламента, президентът може да връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство.

От ГЕРБ-СДС пък се готвят за лидерска среща с ПП-ДБ. Все още не е ясно кога ще бъде тя, но именно с тях те виждат най-стабилната формула за редовно правителство.

Румен Радев извика ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на консултации в четвъртък

Изборът на председател на Народното събрание на практика отпуши политическата процедура към опитите за съставяне на правителство.

Оттук нататък топката е в ръцете на президента Румен Радев, който трябва да събере партиите на консултации. Предстоят и лидерските срещи на двете големи коалиции.

Ден след като първите две политически сили се разбраха кои закони да са общ приоритет, сега отново ще търсят път една към друга.

Бойко Борисов каза, че ще има лидерска среща с ПП, когато двете коалиции са готови за това. „Днес имахме по-важна задача да изберем председател”ы уточни Борисов.  

„Това, което обсъждахме, е, че това са срещи, за да стартира работата на този парламент, но на всички ни е ясно, че трябва да има редовно правителство, но на тези срещи досега по никакъв начин не сме го обсъждали, тъй като нямахме мандат”, каза Николай Денков от ПП.

Така следващата цел е да се обсъди има ли вариант за общ кабинет. Засега ПП-ДБ продължават да казват „не” на управление с първия мандат. Стартът на лидерските разговори все още не е ясен.

Асен Василев каза, че засега все още нямат покана за такава среща. А дали ще откликнат, тепърва ще решат.

„ Зависи поканата какво ще съдържа”, каза Василев. Отново заяви, че ПП-ДБ няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС и отказа да коментира вторият мандат засега.

„Няма да отидем на избори и ако те подкрепят нашия мандат”, каза Борисов.

Първите са категорични - само с вторите в парламента може да има стабилно правителство.

„Виждате каква омраза има все още между партиите, от това, което видях ПП-ДБ могат да си говорят само с нас. Това ще е едно стабилно мнозинство, което ще позволи още много дни работа по съдебната реформа, финансите, икономиката”, каза Борисов.

И именно търсенето на конституционно мнозинство за промени в Конституцията е сред основните теми по време на разговорите с останалите партии в парламента. От ГЕРБ-СДС са готови да подкрепят и Механизма за разследване на главния прокурор. Надяват се президентът да даде отново повече време на партиите преди консултациите.

„Президентът Радев е президент на България, той би трябвало да има интерес България да е добре и да има редовно правителство и затова се надявам той да се отнесе добросъвестно”, каза Борисов.

„На България й трябва едно правителство, един парламент, едно правителство 4 години, защото поезия на коляно – да, но държава не се прави на коляно”, заяви Вежди Рашидов.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.