Шестокласникът, изгасил пожар край езеро, и жената, дарила органите на внука и сина си, за да получат четирима пациенти шанс за живот

Това са само част хората, получили приза „Достойните българи“. Сред отличените са и водещите на сутрешния блок „Здравей, България“ - Мирослава Иванова и Виктор Николаев.

Един от най-малките „Достойни българи", печелили някога приза, е Никола. Смелото момче от Бургас, което вижда, че тръстика гори до езерото Вая - на метри от жп линията – и в продължение на час носи над 100 кофи с вода, за да изгаси пламъците.

„Аз съм готов винаги да го направя, защото знам колко често се палиха тези места, сега си представям лятото какво чака Бургаското езеро. Ако видя някъде в нашия район пожар, по най-бързият начин, в най-бърза организация ще съм на пост“, споделя Никола.

Отличие и за проф. Теньо Попминчев, който със свои средства обучава ученици в Калифорния. Самият той е ученик на учителят по физика Теодосий Теодосиев и е класиран в Топ 10 на учените по света. В научната му лаборатория за рентгенови лазери в Сан Диего е стажувал и Александър Проданов.

„Неговият учител Теодосий Теодосиев, той е и мой учител. Дал ни е много от себе си, изцяло без да очаква нищо в замяна и той следва подобен пример – готов е да даде нещо на българските деца, за да може и България да пребъде“, допълва Александър Проданов

Спасителите на изчезналия за 9 дни Сашко от Перник посветиха наградата си на него.

„Това беше битка и той успя да я спечели. Ако не се беше бил истински, резултатът нямаше да е такъв, така че ще му я дадем на него.“

А заради това, че „будят“ в буквален и преносен смисъл зрителите всяка сутрин награда получиха и водещите на „Здравей, България“.

„Тук на сцената излязоха изключителни хора – невероятни със светлината на умовете си, невероятни в усилията си да направят нещо, невероятни исполини в силата на скръбта си и, благодаря на „24 часа“ за инициативата и се надявам да има много повече хора като тези благодетели, които видяхме на сцената днес“, споделя водещата Мира Иванова.

„Инициативата е предизвикателство и към самите нас. Зарадвах се, че част от историите, които чухме, са разказвани в „Здравей, България“ и в NOVA – това означава, че винаги критикуваните и големи медии за това, че не оставят достатъчно място за добрите истории, те си пробиват път и ги има - трябва да ги забелязваме по-често”, допълва Виктор Николаев.

 

Редактор: Боряна Димитрова