"Втвърдяване на тона може да има едва след лидерска среща", подчерта председателят на НС

Началото на политическата седмица вещае интересни събития. Забелязваме едно известно втвърдяване на разговорите. Такива крайни твърдения „няма с този мандат или с участието на ГЕРБ” – би трябвало да се правят, след като мине лидерска среща. Такава трябва да има и това е най-естественото в тази политическа ситуация. Това заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Народното събрание Росен Желязков в коментар на въпрос какви са възможностите за съставяне на кабинет.

По думите му разговорите с ПП-ДБ преминават в тона на добрите политически практики. „Когато две политически формации, които са били антагонисти в предизборната кампания, съумеят бързо да седнат на масата и да разговарят за общи приоритети. Това показва по-висока политическа култура, от тази, която наблюдавахме през последните две години. Това на нас ни даде основание да смятаме, че наистина има възможност първата и втората политическа сила да вървят към съвместно управление с много ясен хоризонт и приоритети”, посочи той. И допълни: „Когато едната политическа сила, и то преди лидерите да седнат на масата на разговорите и да дефинират ясното си политическото си поведение – заяви, че иска подкрепа без каквото и да се съгласяват на каквото и да било участие в съвместното управление – означава, че се поставят условия, на които сякаш да се откаже”.

Петков: Искаме правителство на малцинството с втория мандат, без министри на ГЕРБ (ВИДЕО)

„Трябва да има лидерска среща с ПП-ДБ. Докато не отмине дистанцираното говорене и не се седне на разговор очи в очи, всичко е възможно. Ако хипотетично мандатът бъде връчен в сряда, тогава до следващата сряда ще вземем решение за нашето поведение. Като най-вероятно ще предложим кабинет и ще потърсим подкрепа отново от политическите формации, но без да търсим коалиционна формула. Възможно е да е като кабинета „Габровски”. Възможно е и да е чисто партиен кабинет”, коментира Желязков въпроса ще предложи ли ГЕРБ кабинет, след като му бъде връчен мандатът и на каква подкрепа разчита.

Според него, когато се прави мнозинство за управление, за да може изпълнителната власт да  върши своята дейност чрез парламента – тогава отговорността означава, че първата и втората политическа формация управляват съвместно. „През последните две години стигнахме до там да се обвиняваме за ситуации в по-близкото и по-далечното минало. Затова всички сме отговорни да седнем и да направим така, че тази държава да се развива предсказуемо и стабилно. Увлечени в това, какво очаква партийният електорат не виждаме докъде се докарваме", каза Желязков.

ПП-ДБ при президента: Ще предложим вариант за управление на страната само с втория мандат

„Очаквахме доста по-отговорно поведение от ПП-ДБ, а не говорене „няма да преговаряме за първия мандат и няма да допуснем кабинет с участието на ГЕРБ, но като втора политическа сила искаме подкрепа от всички”. Какво означава от всички? Това може би означава, че искат скрита подкрепа от ГЕРБ, от останалите, или може би не очакват подкрепа, за да влязат в Синдрома на жертвата. Той винаги показва, че всички са виновни, аз съм невинна жертва и се търсят оправдания”, коментира председателят на НС.

Той коментира и въпроса възможно ли е така нареченият „План Б” на ГЕРБ да включва партньорство или подкрепа от останалите партии. „Продължаваме да считаме, че стабилното, макар и за кратък период от време правителство, е възможно между първата и втората политическа формация. Едно евентуално участие в коалиция с БСП веднага ще ни размине по основните наши виждания – войната в Украйна, еврозоната. Ние сякаш нямаме политически различия с втората политическа формация. Но когато на преден план се постави въпросът какво мислят нашите избиратели, всичко отива с канала”, каза Желязков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.