Коментар на бившите социални министри Ивайло Kалфин и Христина Христова

Не гледам сериозно на обсъждания бюджет. Не е сериозно той да бъде внесен от правителство, което очаква да си замине другата седмица. Най-лошото ще бъде е в парламента да почнат да се местят числата в бюджета. Той трябва да се изготви от МФ от кабинет, който ще носи отговорност. Числата, които сега се обсъждат, са напълно безсмислени. Не трябва да говорим за увеличение на доходите, а на качеството на живот. Това каза за "Твоят ден" Ивайло Kалфин - изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. 

Две са основните хипотези за бъдещето на бюджета

По думите му чрез преразпределение тежестта на инфлацията трябва да се насочи към хората с по-високи доходи. "МРЗ трябва да е плод на колективни споразумения с работодателите. Няма никакъв принцип за какво и на кого се помага. Качеството на труда в сферата на обслужването е ниско в цяла Европа, не само в България. В Европа където има колективни трудови споразумения са най-високи доходите. Социалните партньори трябва да имат думата в бюджетните въпроси", заяви той. 

От своя страна Христина Христова - бивш министър на труда и социалната политика, споделя, че в България ситуацията е неблагоприятна и се нуждае от бързи и добри управленски решения. "Много спешно политиците, които водят разговори, трябва да станат по-отговорни. Прекалено е да очакваме от бюджета да повишава доходите. Държавата може да направи две групи действия, свързани с доходите - първата е за доходите на публичната администрация, тези от социално подпомагане и до известна степен от пенсионната система. Другата група е да създава добри условия за правене на бизнес", коментира тя. 

Според нея очевидно до първото полугодие инфлацията ще е двуцифрена, а може и след това. "Трябва да има критерии и целенасочване на държавните пари. Трябва да се направи анализ на данъчната система, имаше логически аргументи, че данъците са ниски, за да привличат инвестиции, но очевидно има други условия за това. Социалното подпомагане трябва да бъде свързано с пенсионната система. Окол 40% от пенсионерите са под прага на бедност, социалната система може да им помага", смята Христова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.